"אוצר יהודי"

מנויי ״יובל״, חובבי חזנות יקרים,

"אוצר יהודי"

לפני 89 שנים, בשנת 1935, לקראת הימים הנוראים של שנת תרצ"ו, נכנס החזן שמואל מלבסקי לסטודיו 2 באולפני "ויקטור", בניו-ג'רזי, כדי להקליט את אחת מן היצירות המשתפכות והמשמעותיות של עולם החזנות. שמה המקורי היה: "יהי רצון", אך לאחר ההקלטה החליטו מלבסקי וקברניטי "ויקטור" לשנות את שמה ל "שומע קול בכיות".

כבר 89 שנים, שחובבי החזנות בוכים עם שמואל מלבסקי למשמע היצירה, ובמיוחד במילים: "שֶׁתָּשִׂים דִּמְעוֹתֵינוּ בְּנֹאדְךָ לִהְיוֹת". יצירה שהיא לב לבה של תפילת נעילה – יצירה שחזנים מבקשים, ואף מתעקשים לשפוך בה את לבם – בסיומו של היום הקדוש ביותר לעם היהודי.

בעוד שבוע וחצי נסיים את עונת הקונצרטים של "יובל" עם "האוצר היהודי" – השירים והיצירות הגדולות – אוצרות שיישארו איתנו לעד! כאשר שוחחתי עם כל חזן וחזן על הרפרטואר שיבצע בקונצרט, הדגשתי שהקו המנחה אותנו הפעם, הוא יצירות, שעולם החזנות היה שונה בלעדיהן. יצירות שלדעתם גם ימשיכו להיות איתנו עוד שנים רבות. הועלו אופציות רבות עם טיעונים לכאן ולכאן. הבחירה הייתה קשה, והיצירות כולן נבחרו בקפידה, אך כמעט כולם הסכימו, ש "שומע קול בכיות" הוא בדיוק כזה – "אוצר יהודי", שרפרטואר עולם החזנות לא שלם בלעדיו!

את "שומע קול בכיות" ביצענו לראשונה ב"יובל", בקונצרט "הצדעה למשפחת מלבסקי", שקיימנו בהיכל, בשנת 1992. את היצירה התבקש לבצע החזן סול זים, שחוגג השבוע את יום הולדתו ה-85. סול אף הוסיף את הפזמון הקליט והנפלא שרבים בטוחים, שהוא חלק בלתי נפרד מיצירתו המקורית של מלבסקי.

זים – מלחין, מעבד, מנצח, שגם בימים אלה משמש מורה לפיתוח קול ומרצה במשרה מלאה. אך יותר מכול הוא חזן – דור חמישי למשפחת חזנים שגדל, בעיקר, על הקלטותיהם של החזנים: מרדכי הרשמן, משה קוסביצקי ושמואל מלבסקי.
סול התבגר, למד אצל גדולי החזנים, וסיגל לעצמו סגנון מיוחד משלו – סגנון, שמשתלב בד בבד עם אישיותו הכריזמטית והרבגונית, עד שלפעמים נדמה, שהמסך צר מלהכיל את כל כולה.

בשנת 1964, זים סגר מעגל מרגש בחייו, כאשר נקרא להחליף את החזן שמואל מלבסקי – עליו גדל, כשזה פרש ממשרתו השנתית בחג הפסח, בניו אורלינס. התפילות התקיימו ברוב פאר והדר, בבית מלון, וזים בן ה-25 חשש מאוד להיכנס לנעליו של חזן מהולל, כמו מלבסקי.

"מלבסקי ומשפחתו ביצעו בתפילות עשרות להיטים שלהם, ומה אני אעשה?!" שאל את עצמו זים בחשש. ההחלטה שקיבל השפיעה על כל חייו המוזיקליים: זים החליט לכתוב לחנים משלו לתפילת ההלל, וכך לנסות להתחרות בתפילה הייחודית של משפחת מלבסקי. הקהל הגיב בהתלהבות, והצטרף ללחנים החדשים. המעבר בין מלבסקי לזים נחל הצלחה רבה. לאור זאת, זים החליט להמשיך להלחין עוד ועוד שירים, וכל השאר היסטוריה. מאז כתב זים יותר מ-1,500 לחנים, הקליט 25 אלבומים, וכתב 13 ספרים ו-4 אנתולוגיות לחזנות לכל מועדי השנה – כולם מלחניו.

סול זים משרת בקודש, בקהילת "הוליס הילס", בקווינס משנת 1964. בשנת 1983, הוא זכה למחווה יוצאת דופן, כאשר קיבל מקהילתו חוזה "לכל החיים". לפני שנתיים, הוא הודיע על כוונתו לפרוש בעז"ה, ביום הולדתו ה-85. והנה, השנה הוא יחגוג עם קהילתו חגיגה כפולה: את יום הולדתו ה-85, ו 60 שנה לשירותו בקהילה. את החגיגה הגדולה הם יציינו בלא פחות מ-4 קונצרטים שונים, שבהם יארח סול את חבריו החזנים.

את עונת המנויים תש"פ פתחנו עם קונצרט "היצירה". בקונצרט ביצענו יצירה אחת של אחד מגדולי עולם החזנות. בחרתי בסול זים לבצע את "שומע כל בכיות" של שמואל מלבסקי. בקונצרט ציינו גם את יום הולדתו ה-80 של סול, והוא הראה לכולנו, שגם ממרומי גילו חזן נשאר חזן! התפילה, הזעקה והכוונה, בכל מילה ומילה, זורמות בדמו, ושירתו, כבימים עברו, בבחינת: "כל עצמותי תאמרנה".

אני שמח להגיש לכם ולזים את ביצועו זה מביקורו האחרון בארץ, כמתנת יום הולדת, ומזמין אתכם להצטרף אליי, בז' באלול, ל-"האוצר היהודי" – עם נבחרת החזנים המדהימה: שי אברמסון, נתנאל הרשטיק, סיימון כהן ונסים סאאל.
מי מהם יבצע את "שומע קול בכיות"?
מה יהיו האוצרות הנוספים?
קונצרט, שלא תרצו לפספס!!! אז, ניפגש בהיכל…

שבת שלום, חודש טוב וצפייה מהנה,

אופיר סובול – מנהל מוזיקלי ומנצח
והנהלת "יובל

להזמנת כרטיסים לקונצרט "האוצר היהודי":
https://tic.li/gZbPA6g

לנוחיותכם, לינק להזמנת הספר ״סודות החזנות״:
https://tic.li/yaArqmy

לחצו לשיתוף