"גנטשוף – לא רק חזן"

מנויי ״יובל״, חובבי חזנות יקרים,

"גנטשוף – לא רק חזן"

אתמול, ט' באב, ציינו 26 שנים לפטירתו של "חזן החזנים" – החזן משה פנחס בן גדליה הכהן גנטשוף ז"ל.

משה גנטשוף, שהלך לעולמו בניו-יורק, בגיל 93, הותיר לנו לחנים רבים וגישה מיוחדת במינה ללחנים משל אחרים. גנטשוף היה שונה משאר החזנים, והתאפיין ב״אמירה״ מיוחדת ובקולרטורה ׳שבורה׳, שנחשבה ייחודית וחדשנית.

גנטשוף, בנו של צייר שלטים מוכשר, היה נחוש כל כך להיות חזן, עד שנסע לניו יורק, שם נהנה מעבודת הדרכה צמודה עם החזנים: יהושע לינד ויעקב רפפורט, עם המנצחים: ליאו לוב ומאיר מכטנברג, וזכה לשיר לצד ״הכוכבים״: יוסל'ה רוזנבלט ומרדכי הרשמן.
בשנת 1944, לאחר פטירתו של החזן דוד רויטמן, קיבל את משרתו בבית הכנסת שערי צדק, במנהטן.

במשך כ-25 שנה, במסגרת שידורי הרדיו היהודי, בניו-יורק, שידר תכנית חזנות שבועית משלו, שבה נהג לראיין חזנים אורחים ולבצע מיצירותיו שלו. גנטשוף היה יוצר פורה כל-כך, ובכל שבוע הוא ביצע יצירה חדשה, שכתב במיוחד לתכנית. תכנית זו הביאה לו פרסום רב, הופעות ותפילות שבת ברחבי ארה"ב, וגם תלמידים רבים שהתדפקו על דלתו, כדי לספוג חזנות ייחודית שהביא עימו.

בשנת 1949, לרגל הימים הנוראים, הוציא גנטשוף בחברת התקליטים קולומביה את תקליט 57071F. בתקליט שתי יצירות לימים הנוראים, המבוצעות עם תזמורת בעיבודו של יוסף רומשינסקי ובניצוחו. האחת "וכל מאמינים"; והשנייה *"אתה נגלית"*. שתי היצירות הנפלאות והחשובות הללו שונות כל-כך זו מזו, מה שמראה על גדולתו של גנטשוף גם כמלחין.

יצירות פאר רבות נכתבו על תפילת "אתה נגלית"*, יצירות מקהלתיות ברובן, שהיוו אטרקציה מרכזית בתפילה, אך גנטשוף בחר לכתוב יצירה שמושתתת על הנוסח וללא מקהלה. ביצירה, שאורכה רק *כ-4 דקות, הספיק גנטשוף להביא לעולם החזנות יצירה, שחזנים רבים אוהבים "להריץ" איתה את תפילת "אתה נגלית" – בלי לוותר על פסיק מהנוסח, מהגיוון ומהעניין, שהכניס בה בגאוניותו.
על אף שבספרו, שהודפס בשנת 1977, הוסיף גנטשוף גרסה קלה יותר לחלקה הראשון של היצירה, העדיפו החזנים לאמץ אך ורק את הגרסה הידועה והמורכבת יותר.

את העיבוד התזמורתי ל "אתה נגלית"*, בהשראת ביצועו של גנטשוף, אבא כתב בשנת *1996. בשנת 2005 שדרגנו את העיבוד להרכב סימפוני, ובקונצרט "אז ישיר משה", שקיימנו בשנת 2021, החלטתי לבצע את היצירה גם בליווי המקהלות, תוך שמירת הרצף והאופי, שבביצועו המקורי של גנטשוף. את הביצוע הפקדתי בידיו של החזן הצעיר והמבטיח, נתנאל אילוביצקי, שנחשף לראשונה ב"יובל", בקונצרט "חזנות בג'ינס", שקיימנו בשנת 2019.

נתנאל שר מגיל 4 בצמוד לאביו, ששימש כבעל תפילה, בבית הכנסת "שונה הלכות" בפ"ת. תלמידו של החזן נפתלי הרשטיק במכון ת"א לחזנות, ובהיותו בן 18 כבר קיבל הזמנה מרבה של מוסקבה להתפלל בשבת עם המקהלה המקומית. לאחר שבת זו, קיבל משרה חלקית במקום, ולאחר מכן התמנה לחזן לימים הנוראים, בביהכ"נ הגדול במוסקבה, במשך כ-7 שנים.
את "אתה נגלית" ביצע נתנאל בהזדמנויות רבות, אבל זו הפעם הראשונה, שהוא נתבקש לבצעה עם מקהלה ועם תזמורת בהרכב סימפוני. מחיאות הכפיים הסוערות, בסיומו של הביצוע המרשים, סיכמו עבורנו שבועות של עבודת הכנה.

התפר בין תשעה באב לט״ו באב מזכיר לי את הסיפור הבא: פעם נשאלה פייגא, רעייתו של גנטשוף, איך זה להיות נשואה לחזן גדול כמוהו? פייגא ענתה תשובה שהפתיעה רבים:
"כשהכירו בינינו, בשנת 1955 לא רק שלא ידעתי מי הוא, גם לא ידעתי מהו חזן!" – סיפרה פייגא. "עד אז חשבתי, ש׳חזן׳ הוא סולן של המקהלה, וכשסוף-סוף שמעתי את משה שר, הבנתי על מה כל המהומה", אמרה. "אמנם, לא הבנתי הרבה ממה שהוא עושה, אבל כשהסתכלתי על האנשים סביבי, הפנים שלהם קרנו מהתלהבות, ונראה היה כאילו הם בגן עדן". פייגא הוסיפה פרט נוסף על בעלה, שמעטים ממעריציו הכירו:
"חזן היה אמנם המקצוע שלו, אבל הוא היה זמר", אמרה. "לאלפי מעריציו, משה היה מעמיק את החוויה הדתית, אבל לי הוא נהג לשיר כל העת שירי אהבה, ובדיוק כמו בחזנות, גם אותם הוא המציא על המקום…"

יהי זכרו ברוך!

שבת שלום וצפייה מהנה!

אופיר סובול – מנהל מוזיקלי ומנצח
והנהלת "יובל"

לחצו לשיתוף