"מחרוזת ניגוני חב"ד"

מנויי ״יובל״, חובבי חזנות יקרים,

"מחרוזת ניגוני חב"ד"

בחסידות חב"ד מציינים בדורנו את חודש תמוז כחודש הגאולה, ובמיוחד את הימים בין ג' בתמוז לי"ב בתמוז.

חודש תמוז אין בו חג, כי אם צום י"ז בתמוז, ובו מתחילים שלושה שבועות של אבלות על חורבן הבית ועל היציאה לגלות. דבר זה בא לידי ביטוי אף בשם החודש ״תמוז״.
ברשימותיו של הרב קנייבסקי זצ״ל על ענייני בין המצרים, נכתב כך: "'תמוז' הוא שם של עבודה זרה, כדכתיב ביחזקאל פ"ח: ׳וְהִנֵּה שָׁם הַנָּשִׁים יֹשְׁבוֹת מְבַכּוֹת אֶת הַתַּמּוּז׳".
על פי רש"י והמלבי"ם שם, מקור השם "תמוז" הוא מהמילה הארמית "למזא", שמשמעותה הצתה, חום והסקה. בדיוק כמו החודש – שמסמל את תקופתו של הקיץ.

עפ"י חב"ד, בכל הדורות ידוע היה חודש תמוז, כחודש של אבלות, צער וחורבן, היות שבחודש זה (י"ז בתמוז) נבקעו חומות ירושלים. אך בדורנו התגלה בחודש תמוז "חג הגאולה" של האדמו"ר הריי״צ – רבי יוסף יצחק שניאורסון (האדמו"ר השישי). הרבי נאסר על כך, שהפיץ תורה ויהדות ברוסיה הסובייטית, עד שנגזר דינו למיתה. ביום י"ב בתמוז, בשנת 1927, התבשר מפי פקיד ממשלתי, שהגיע פקודה לשחרורו המלא. בחב"ד מאמינים, שנוסף על החירות האישית לה זכה הרבי, כתוצאה משחרורו ומיציאתו מרוסיה החל עידן חדש של הפצת תורה ויהדות, ברוסיה בפרט ובאירופה ככלל, וכן בארה"ב – לשם הגיע מאוחר יותר.

ג' בתמוז נקרא גם "יום ההילולא", והוא יום משמעותי מאוד בחב"ד:
* בשנת 1851 – פרצה שריפה גדולה בעיירה ליובאוויטש, וכילתה את ביתו ואת כתבי החסידות של האדמו"ר הצמח צדק.
* בשנת 1927 – האדמו"ר הריי"צ שוחרר ממאסרו בכלא "שפולארקה", בתנאי שייסע לעיר המקלט קוסטרמה. יום זה הגדיר הרבי כ"אתחלתא דגאולה", ורבים מחסידי חב"ד אינם אומרים תחנון ביום זה.
* בשנת 1994 – נפטר הרבי מליובאוויטש זצ"ל (האדמו"ר השביעי) מי שהקים את מפעל השלוחים האדיר של חב"ד, הפרוס בכל רחבי העולם.

בשנת 1944 הקים האדמו"ר הריי"צ את ניח"ח (ניגוני חסידי חב"ד) – חברת ניגוני חב"ד, במטרה לאסוף את מאות ניגוני חב"ד הישנים, לנקותם משגיאות ולכתבם בתווי נגינה. בראש החברה עמד הרב שמואל זלמנוב, שהיה בעל מנגן נפלא ומחונן. במסגרת תפקידו זה הפיק את "ספר הניגונים", שיצא ב-3 כרכים, שהתפרסו על פני 31 שנה, והוא מכיל שמ"ז (347) ניגונים.

לפני 3 חודשים קיימנו בהיכל את קונצרט "האוצר החסידי". בקונצרט ביצענו את מיטב הניגונים מחצרות החסידים. את חלקו הראשון של הקונצרט סיימנו עם מחרוזת מלהיטי חב"ד. החזנים: אריה לייב הורביץ, יעקב מוצן, אברימי רוט וישראל נחמן תורג׳מן, ביצעו עם תזמורת "סימפונט" רעננה ומקהלות "יובל" ו"זמרתיה" מחרוזת שקיבצתי עם ניגונים חשובים ואהובים, שהנחילה לנו חסידות חב"ד:
1. אבינו מלכנו – ניגון ו' בספר הניגונים, אחד מעשרת הניגונים המיוחסים לאדמו"ר הזקן. בבית מדרשו של הרבי נהגו לשיר את הניגון בתחילת כל תפילה, בעשרת ימי תשובה. כמו כן הוא מושר בחב"ד גם בימים הנוראים ובתעניות ציבור.
2. כאיל תערוג – ניגון י"ד בספר הניגונים, ניגון דבקות, שהיה שגור אצל אדמו"ר הצמח צדק.
3. צמאה לך נפשי – ניגון קפ"א בספר הניגונים מיוחס לאדמו"ר הזקן, אך אינו נמצא ברשימת עשרת הניגונים. את הניגון האהוב כל-כך לימד הרבי, בעת ההתוועדות של שבת מברכים חודש אייר (פרשת קדושים), בשנת 1954.
4. אלי אתה ואודך – ניגון ג' בספר הניגונים, אחד מעשרת הניגונים של אדמו"ר הזקן. בחב"ד נוהגים לשיר את הניגון, בעיקר, בסיום ליל הסדר, לאחר אמירת: "לשנה הבאה בירושלים", בעת החזרת היין מכוסו של אליהו לבקבוק.
5. ברוך הוא אלוקינו – השיר הפותח את אלבומו של הזמר אברהם פריד "יענק'ל יענק'ל", שיצא לאור בשנת 2009.
6. ניגון ריקוד – ניגון קס"ז בספר הניגונים. מכונה גם ניגון שמחת תורה מניקולייב, וכן גם "ניגונו של הרבי". השיר הפותח את התקליט הראשון מסדרת ניח"ח.

ג' בתמוז (יום התחלת הגאולה) חל באותו היום בשבוע, שבו חלים: תשעה באב, י"ז בתמוז, וחג הפסח (חג הגאולה), ללמדך שבפנימיותם כולם ימי גאולה לישראל.

שנזכה לראות בע״ה בחודש זה את גאולתם של החטופים. אמן!!

שבת שלום, וצפייה מהנה!

אופיר סובול – מנהל מוזיקלי ומנצח
והנהלת "יובל

לנוחיותכם, לינק להזמנת הספר ״סודות החזנות״:
https://tic.li/yaArqmy

לחצו לשיתוף