"מי הוא חזן טוב?"

מנויי ״יובל״, חובבי חזנות יקרים,

"מי הוא חזן טוב?"

בערב ראש השנה תשמ"ה, לפני 39 שנים, הלך לעולמו החזן שמואל ב"ר מרדכי מלבסקי.

שמואל מלבסקי הגיע לארה"ב מקייב שבאוקראינה, בשנת 1914. אמנם, מלבסקי התפרסם בארה"ב, אך כישרונו המיוחד התגלה עוד באוקראינה – שם נודע כילד פלא – כוכב של ממש. אפילו שם-במה ניתן לו: "שמוליק'ל מסמילה" – על שם העיירה בה נולד. כבר כילד הופיע בבתי הכנסת החשובים באוקראינה. כשהגיע לגיל 18, וכשהתברר לו שיצטרך להתגייס לצבא הרוסי, החליט לברוח לארה"ב. בארה"ב, כשראה שאינו יכול למצוא משרה כחזן, הלך לעבוד כשוחט עופות בבתי המטבחיים הגדולים במנהטן. לאחר כמה שבועות סיפר: "ראיתי שזה לא עסק בשבילי: הדם, הכרכורים והפרפורים שיגעו אותי… החלטתי לעזוב!".

לפני הימים הנוראים, הוא ניסה את מזלו בשנית. הוא חזר לחפש עבודה, והפעם כזמר במקהלת בית כנסת. הוא ניגש להיבחן בבית הכנסת של יוסל'ה רוזנבלט – "אהב צדק". מי שבחן אותו היה לא אחר מאשר יוסל'ה בעצמו. מלבסקי, שרצה להרשים את יוסל'ה, חשב על יצירה "חזקה", והחליט לבצע אלתור ל"פתח לנו שער". יוסל'ה האזין ופסק: "שמע נא בויצ'יק, אתה לא בשביל מקהלה! לך להיות חזן בעצמך!".

עם המלצתו של יוסל'ה הגיע מלבסקי לבית הכנסת של קהילת יוצאי זלישצ'יקי מאוקראינה. הוא התקבל מיד עם שכר נאה של 135$ לימים הנוראים בלבד. לאור הצלחתו, בשנה לאחר מכן, כבר קיבל תשלום של 550$.

יוסל'ה לקח את מלבסקי הצעיר תחת חסותו, והוא אף התגורר בביתו, במשך כ-8 שנים. יוסל'ה אף הכיר לו את אשתו לעתיד, הפסנתרנית (הארייט) אלטה.

ברפרטואר של שמואל מלבסקי ומשפחתו גם כמה מלהיטיו של יוסל'ה. אחת מהן היא היצירה "כבקרת". יוסל'ה הקליט 2 גרסאות שונות ל "כבקרת": הראשונה – אמירתית יותר, בשנת 1917; והשנייה – זו המוכרת לכולנו, שהוקלטה בחודש אפריל 1925.

שיריה המלודיים וההרמוניים של משפחת מלבסקי זכו להצלחה מסחררת, וכבשו במהירות את העולם היהודי. בשנות ה 50 וה 60, הם היו ללא ספק הידועים ביותר בעולם החזנות, ותקליטיה היו רבי-מכר.

שמואל מלבסקי ובתו גולדי כבשו את לב המעריצים בעולם כולו, בגרסתה של משפחת מלבסקי ל "כבקרת" של יוסל'ה. גרסה, שהוקלטה בשנת 1947, בתקליט 57072-F של חברת קולומביה, ומתנוססת על התקליט בשם המוזר: Keva Korus.

מלבסקי הרחיב את היצירה, הוסיף לה סיום ואת הטאץ' הייחודי לו. ביצועיהם של "המלבסקים" הופצו דרך תקליטים ודרך תחנות הרדיו ברחבי העולם. כך חדרה גרסתם ל "כבקרת" אף לנוסח התפילה בבתי הכנסת.

לפני 32 שנה בדיוק, ערב הימים הנוראים בשנת 1992, החליט אבא להרחיב את גרסתם של רוזנבלט ומלבסקי, ולכתוב גרסה חזנית משלו ל "כבקרת". ובסיום היצירה, על המילים: "ותחתוך קצבה לכל בריותך", הוא שידך את ניגונו של ר' יעקב תלמוד מיצירתו "ובשופר גדול".

בקונצרט "הצדעה למשפחת מלבסקי", שקיימנו בחודש דצמבר, באותה השנה, בוצעה גרסה זו בפעם הראשונה עם עיבוד למקהלת החזנים ותזמורת האנסמבל "יובל", והסולן הנפלא, החזן יעקב מוצן. את הביצוע הזה, שצולמה באולפני הטלוויזיה הישראלית, בחרתי להגיש לכם היום. גרסה, שמאז ביצוע זה היא המועדפת ביותר על חזנים ומקהלות, בארץ ובעולם.

מי הוא חזן טוב? נשאל מלבסקי בביקורו כאן, בשנת 1964: "חזן טוב צריך שתהיינה לו הרבה מעלות, קודם כול: קול מתנת אלוקים. אם הקב"ה לא נתן לו קול – שום דבר לא יעזור! נו, ויש כל מיני קולות: יש קול חזק שהוא מתוק, ויש קול מתוק שאיננו חזק, ויש רחמנא ליצלן, קול שהוא לא מתוק ולא חזק. וצריך שהחזן יהיה שומר מצוות ותלמיד חכם, ועוד דבר: חייב החזן להתאמן. שמעת על הפסנתרן ואן קלייבורן? (פסנתרן אמריקאי בינלאומי, שזכה בשנת 1958 כשהוא בגיל 23, בפרס הראשון בתחרות הפסנתר הבינלאומית על שם צ'ייקובסקי במוסקבה). כמו שהוא מתאמן בפסנתר – חייב החזן לאמן את מיתרי קולו". פעם – המשיך מלבסקי באנחה שוברת לב: "היו חזנים שהלכו למקווה לפני יום כיפור, והלכו לצדיק שיברך אותם, ואמרו 'תפילה זכה' בלב קרוע, והיום? ביזנס – הכול ביזנס!".

יהי זכרו ברוך!

ומי ייתן והשנה הקרובה תהיה טובה הרבה יותר מקודמתה 🙏🏻

צפייה מהנה ושבת שלום,
תכלה שנה וקללותיה, תחל שנה וברכותיה!🍯

אופיר סובול – מנהל מוזיקלי ומנצח
והנהלת "יובל"

לנוחיותכם, לינק להזמנת הספר ״סודות החזנות״:
https://tic.li/yaArqmy

לחצו לשיתוף