מנויי ״יובל״, חובבי חזנות יקרים,
"ממקומך"
ביום רביעי, י"ט במרחשוון, נציין 8 שנים לפטירתו של ״מחיה המוזיקה החסידית״, המלחין ו״בעל המנגן״ של חצר חסידות מודז׳יץ – ר׳ בן-ציון בן ר׳ מרדכי שנקר .
ר' בן-ציון שנקר היה הראשון שהקליט מוזיקה חסידית אותנטית ומקצועית. הלחין כ 600 לחנים – החל מגיל 16 ועד חודשים ספורים לפני מותו. מסירותו לחסידות מודז׳יץ התפרסה בחייהם של 4 אדמו"רים, במשך יותר מ 7 עשורים.
בישיבת "תורה ודעת" בה למד, הכירו ביכולותיו המיוחדות של התלמיד בן-ציון. הם השכילו לנצל את כישרונו יוצא הדופן, וביקשו ממנו לתת קולו בשיר, במסגרת אירועי הישיבה.
פעם נתבקש לשיר באירוע מיוחד לטובת מוסד יהודי בניו יורק. הוא ניגש למנהל הרוחני של הישיבה לבקש את רשותו לצאת מהישיבה לזמן קצר, כדי לשיר באירוע. בתחילה התנגד הרב לבקשה, אך הסכים לבסוף בתנאי אחד, ששנקר יופיע 15 דקות בלבד. לא יותר! הרב חשש, ששנקר יחסיר חומר לימודי רב מדי, וגם סבר ש 15 דקות הן זמן מכובד להקדיש לאותו מוסד.
שנקר הסכים ויצא להשתתף באירוע. כעבור זמן קצר שב לישיבה והמשיך בלימודיו. צוות הישיבה התפלא לראות את שנקר, שחזר מהר כל-כך. הרי ילד אחר היה מנצל את ההזדמנות, "גונב" עוד כמה דקות, ואולי אף מנצל זאת לסידורים נוספים. אך שנקר, לשמחתם של הר"מים בישיבה, עמד בדיבורו וחזר בזמן כמובטח!
שמעו של ילד הפלא בן-ציון הלך וגדל, ובאחד הקונצרטים בהם השתתף, הופיע גם החזן דוד רויטמן . באמצע הקונצרט הסתובב רויטמן, הביט בילד השר לצדו, ושאל את הסובבים מי הוא הילד, ששר יפה כל כך? לאחר שניגש לבן-ציון ושיבחו על הופעתו, ניבא לפני הנוכחים, כי זה הקטן עתיד להיות זמר עולמי מפורסם.
אך בן-ציון שנקר , שהלך והתבגר בינתיים, לא באמת רצה לעשות קריירה מחזנות בגלל סיבות שונות, שביניהן עניין החזרה על מילים בתפילה. מלבד זאת, המושג "זמר חסידי" לא היה קיים אז, והוריו של שנקר חששו, ואף סירבו, שבנם יהפוך מבן ישיבה לזמר – כפי שהכירו מתרבות הגויים, או מאלה הרחוקים משמירת תורה ומצוות.
כשבגר, השירה נעשתה קשה עליו, בגלל המאמץ שהיה כרוך בשימור קולו שהתחלף. הוא כמעט גמל בלבו לנטוש את עולם המוזיקה והשירה, שכה אהב. בדיוק אז פגש את האדמו"ר, הרב שאול ידידיה אלעזר טאוב , לאחר הגיעו לארה"ב – בעיצומה של מלחמת העולם השנייה. בזכות אישיותו וכישרונו המוזיקלי של האדמו"ר, שנקר התאהב במודז'יץ ובניגוניה, והחליט להמשיך בדרך השירה והמוזיקה.
בשנים האחרונות נחשפנו לשיר "חדש", סוחף ומרטיט של שנקר למילים: "ממקומך מלכנו תופיע" . אך את הניגון הלחין שנקר, למעשה, בשנת 1999 – לפני חצי יובל שנים, ונודע כ"מכלכל חיים" לשנת תשנ"ט.
בשנים האחרונות לחייו, שנקר שידך לו את מילות "ממקומך מלכנו תופיע" , וציין שזהו אחד מהניגונים האהובים עליו. השיר קיבל את פרסומו הגדול רק לאחר לכתו של שנקר – בשנת 2016 .
לאחר שנים "ממקומך" של שנקר הפך למתחרה ראוי ל "ממקומך" האגדי של חברו לספסל הלימודים – ר' שלמה קרליבך , שאת יום פטירתו ה-30 נציין ביום ראשון.
בחודש ניסן קיימנו בהיכל את קונצרט "האוצר החסידי", שבו ביצענו את מיטב האוצרות מחצרות החסידים. כשנתקלתי ב "ממקומך" של שנקר, זה בדיוק מה שהרגשתי – הרגשתי שזכינו, ובשנים אלה התווסף לאוצר החסידי ניגון איכותי סוחף ומיוחד, ניגון ששר מאליו, ניגון שלבטח יישאר איתנו לעד.
אם הייתי צריך חיזוק להחלטתי, קיבלתי זאת כבר בחזרה הראשונה עם מקהלת "יובל". פניהם של חברי המקהלה היו מהופנטים, ועיניהם דומעות נוכח הלחן שובה הלב והממכר.
את הזכות לביצוע השיר, בעיבוד חדש עם כל ההרכב הענק בהיכל, הטלתי על הזמר הנפלא אברימי רוט . שקולו המתוק ואישיותו הכובשת מתאימים כל-כך לדמותו של שנקר.
מכיוון ש "ממקומך" היה במקורו ניגון, בגרסאות רבות, "הסתבכו" המבצעים עם שגיאות וחזרה על מילים שלא לצורך, או בשילוב מרובה מדי של "אוי יוי יוי", שפגע ברצף המילים. נראה לי, שגם בן-ציון לא השקיע בכך מחשבה עמוקה, ולכן קיימים הבדלים בהתאמת המילים בין ביצועיו.
ערב יום פטירתו ה-8 של שנקר, אני שמח להגיש לכם את גרסתי שלי ל "ממקומך" הנפלא של ר' בן-ציון שנקר . אני מקווה שתאהבו, ובלבי תקווה, שהוא ירווה ממנה נחת ממרומים.
יהי זכרו ברוך!
צפייה מהנה ושבת שלום!
אופיר סובול – מנהל מוזיקלי ומנצח
והנהלת "יובל"
לנוחיותכם, לינק להזמנת הספר ״סודות החזנות״:
https://tic.li/yaArqmy