"אדרבה"

מנויי ״יובל״, חובבי חזנות יקרים,

"אדרבה"

ביום שלישי הקרוב, כ"א באדר, נציין 236 שנה לפטירתו של רבי אלימלך מליז'נסק.
ר' אלימלך היה ממשיך דרכו של רבו "המגיד ממזריטש", בארצות גליציה ופולין. הקים בית מדרש בליז׳נסק, ונודע כצדיק, קדוש וכבעל מופת. נודע במיוחד כמחזיר אנשים בתשובה, וכמורה דרך בעבודת ה'.
יום פטירתו, כ"א באדר, נקבע כהילולה גדולה ומרכזית, והמונים פוקדים בו את קברו.

ר' אלימלך ידוע גם בשמו הספרותי, ה"נועם אלימלך".
ספרו המפואר, המחולק לשני חלקים, היה מראשוני ספרי החסידות. עיקרי דרכו ושיטתו נערכו לפי סדר פרשיות השבוע, וקובצו בספר על ידי בנו אלעזר. דברי התורה שבספר נאמרו מפי רבי אלימלך בשבת, ונכתבו בצאתה על ידי בנו.
ר' אלימלך נתן את ברכתו על הוצאת הספר, אך ציווה על בנו לא להביאו לדפוס, אלא רק לאחר פטירתו. עד היום, נחשב הספר כ"נכס צאן ברזל" בתנועת החסידות ורבים לומדים בו בקביעות מדי שבת.

ר' אלימלך התפרסם גם בזכות חיבורו ל"תפילה קודם התפילה". תפילתו המרגשת מהווה סגולה לקבלת התפילות. התפילה מודפסת במרבית הסידורים, וראוי לאומרה בכל יום לפני התפילה, כסגולה: ״לפתוח שערי שמים ולקבל את תפילותינו באהבה״.

המלחין יוסי גרין, שחיבר את השיר בשנת 1990, קיבל את ההשראה באומרו תדיר את: "התפילה קודם התפילה" – תפילות שחיברו גדולי העבר, ונועדו להכין את האדם לתפילה עצמה. המפורסמת שבהן היא תפילתו של ר' אלימלך, הכוללת בתוכה את מילות "אדרבה":
״אַדְּרַבָּה, תֵּן בְּלִבֵּנוּ שֶׁנִּרְאֶה כָּל אֶחָד מַעֲלַת חֲבֵרֵינוּ וְלֹא חֶסְרוֹנָם, וְשֶׁנְּדַבֵּר כָּל אֶחָד אֶת חֲבֵרוֹ בַּדֶּרֶךְ הַיָּשָׁר וְהָרָצוּי לְפָנֶיךָ, וְאַל יַעֲלֶה שׁוּם שִׂנְאָה מֵאֶחָד עַל חֲבֵרוֹ חָלִילָה…"

מי שקורא תפילה זו ״על הבוקר״, מתחיל מיידית את יומו ב"מעשה טוב", ב"דרישה לטוב". ר' אלימלך התייחס בתפילה זו לדרך ל״אהבת השם״, שאליה אפשר להגיע קודם כול דרך ״אהבת ישראל״.
גרין האמין, שהרגש והחיבור החזק של עם ישראל לרעיון החשוב הזה, הם שעשו את השיר ל״נכס צאן ברזל״.

ר׳ אלימלך הלחין בעצמו כמה עשרות ניגונים. חלק מהם השתמר עד היום, אך אף אחד מהם לא השתרש בציבור כמו "אדרבה" של גרין, שהתפרסם בזכות ביצועו הנפלא של הזמר אברהם פריד.

בקונצרט "חסידישקייט", שקיימנו בשנת 2021, לא יכולתי לוותר על ״נכס צאן ברזל״ כ "אדרבה" – שיר שכולנו אוהבים – שיר עם מסר חשוב שרבים גדלו עליו. למשימה גייסתי את החזן שלמה גליק. מי שמכיר את גליק ואת אישיותו יודע, שמדובר בחבר נאמן וב"מענטש" אמיתי. גליק שנוסף על תואריו: עו"ד, מגשר, חזן צבאי, ומי שמציל חיי אדם מדי יום במסגרת התנדבותו, בארגון "איחוד הצלה", הוסמך לאחרונה, בשעטו"מ, גם לרבנות ולדיינות. מילותיו של ר' אלימלך ולחנו של גרין מתאימים ותפורים למידותיו הרוחניות והמוזיקליות. גליק הביא בביצועו לשיר את כל כולו, וריגש עד מאוד את היושבים באולם.

ר׳ אלימלך, נפטר בליז'נסק בשנת תקמ"ז. על מצבתו, באופן מוזר, לא מופיעה שנת פטירתו, אלא נכתב: "נפטר בכ"א אדר שנת תנצב"ה". מסתבר שלא מדובר בטעות – הדברים נכתבו באופן מתוחכם ומכוון: ל"תקמ"ז" ול"תנצב"ה"- ערך גימטרי זהה (1787).

תהא נשמתו צרורה בצרור החיים. אמן!

ומי יתן וזכותו של ר' אלימלך תעמוד לכולנו, ובימים קשים אלה העוברים על עם ישראל: "נִּרְאֶה כָּל אֶחָד מַעֲלַת חֲבֵרֵינוּ וְלֹא חֶסְרוֹנָם". ובמיוחד: "וְאַל יַעֲלֶה בלבנו שׁוּם שִׂנְאָה מֵאֶחָד עַל חֲבֵרוֹ חָלִילָה."

שבת שלום, וצפייה מהנה!

אופיר סובול – מנהל מוזיקלי ומנצח
והנהלת "יובל"

לחצו לשיתוף