אודות המייסד

ד"ר מרדכי סובול ז"ל

מרדכי סובול ז"ל נולד בשנת 1951. שימש מנהלה המוזיקלי ומנצחה של מקהלת החזנים ותזמורת האנסמבל "יובל". נחשב כבר-סמכא בתחום החזנות, ורבים מהחזנים ברחבי העולם שתו בצמא את משנתו בנושא זה.
סובול ליווה בפסנתר וניצח על קונצרטים רבים של חזנות שלוו בתחילה על ידי מקהלות ולאחר מכן גם עם תזמורות סימפוניות, ובכך הביא את בשורת החזנות הקונצרטנטית לרבבות בני אדם ברחבי העולם.

את תורת החזנות ורזי נוסח התפילה, כמו גם את אומנות הסולפג' וההרמוניה, החל ללמוד בהיותו בן שמונה, אצל החזן הנודע שלמה רביץ ז"ל, שראה בו ממשיך דרכו בחזנות. הלה אף הוריש בצוואתו את ספרייתו המוזיקלית למרדכי סובול, כאומר: "מעתה ואילך נתון שרביטי בידיך".

בילדותו זכה בפרס ראשון בתחרות חזנים צעירים – פרס שזיכה אותו במלגת לימודי מוזיקה לכל חייו. עבור זמר האופרה היהודי, הטנור העולמי יאן פירס, חיבר במיוחד את היצירה "אחינו כל בית ישראל". יצירה זו השמיע יאן פירס גם בהופעותיו מעבר למסך הברזל, עד כי הפכה ליצירה המובילה בתקופת "שלח את עמי". כבר מילדותו ראו בו החזנים – האחים משה, דוד ושמחה קוסביצקי; כמו גם החזנים שמואל ויגודה, יעקב ברקין ומשה גנשוף, אישיות מרכזית, שביום מן הימים עתידה להעצים את עולם החזנות ולרכזו סביבה.

גדולי החזנים בדורנו הופיעו תחת שרביטו. סובול עצמו חיבר עשרות יצירות לחזן ולמקהלה, ויותר מ-500 קטעי חזנות תוזמרו על ידו להרכב סימפוני. ואכן, על דרך תזמורו ודבקותו בשיטת ההרמוניה על בסיס הנוסחאות היהודיים זכה לקבל את פרס החינוך מידי נשיא המדינה יצחק נבון

בשנת 2006 הוענק לו פרס ירושלים על תרומתו המיוחדת למען תחיית החזנות בישראל.

סובול הוזמן דרך קבע לפסטיבלים למוסיקה בכל רחבי העולם. בין מפעליו המוזיקליים, עשרות רבות של תקליטים וקלטות עם מיטב החזנים והזמרים, ביניהם: הזמר חיים משה, כמו גם תקליט משותף ללהקת אתניקס וליהורם גאון, שבו מבוצע שירו "פתח לנו שער" – קטע מתוך תפילת הנעילה, שהפך פופולארי מאוד בקהילות רבות בארץ ובעולם.

בסרט "מדורת השבט" שבו נטל חלק, חיבר עבור יהורם גאון את השיר "הבט משמים" – שילוב של חזנות ופזמון, המושתת על לחן עתיק ומוטיבים יהודיים מסורתיים.

בשנת 1988, לקראת קונצרט במסגרת "חוג ידידי בית החולים אסף הרופא" לכבודו של זקן החזנים, החזן שמואל ויגודה בן ה-97, ביקש סובול להקים מקהלת חזנים גדולה שתכלול כ-40 חזנים/זמרים. לצורך קונצרט זה הוא פנה לניסן תורן שהיה מנצחה של מקהלת "בן ברוך" ואליהם צירף את חבריו וחברי מקהלות ששרו אצלו. כל אלה היוו את בסיס מקהלת החזנים "יובל". ההצלחה בקונצרט זה הייתה עצומה, ובעקבות בקשת חברי המקהלה, החליט להמשיך עם מקהלת "יובל". מקהלת "יובל" זכתה להופיע תחת שרביטו עד יומו האחרון וביותר מ-30 שנה. במהלך שנים אלו, הלחין ועיבד מעל 360 יצירות שנכתבו עבור החזנים ועבור מקהלת "יובל".

אם בעבר היו החזנים מופיעים על במת הקונצרטים בליווי פסנתר בלבד, עצם ייסודה של המקהלה בצירוף תזמורת קאמרית ובהמשך עם תזמורת סימפונית גדולה, שמילאה את הבמה עם המקהלה, היווה ציון דרך למופעי החזנות. כיום, כמעט ולא ניתן לראות מופעי חזנות ללא מקהלה ותזמורת. הרפורמה הזו רשומה על שמו של ד"ר מרדכי סובול.

מרדכי סובול ז"ל השיב את נשמתו לבוראו בז' בתשרי תשע"ט (16 בספטמבר 2018), בעת שהותו בארה"ב ,שם שימש שליח ציבור בימים הנוראים.