"אתה חוננתנו"

מנויי ״יובל״, חובבי חזנות יקרים,

"אתה חוננתנו"

מחר, ד' באדר, נציין 17 שנים לפטירתו של החזן יצחק בן משה (פרידלנדר) אשל ז"ל.

החזן והטנור הנפלא, יצחק אשל, היה ידוע בכינויו: "מלך האלתורים".
מספרים, שעל אף שהיה עובר לפני התיבה מדי שבת, במשרותיו השונות, ברחבי העולם, בכל שבת נשמעה תפילתו שונה מקודמתה. בכל פעם היה מביא לעמוד התפילה ולציבור המתפללים "חידוש", שלא שמעו בעבר. זו הייתה דרכו, בה האמין ואותה הנחיל לתלמידיו: "אל תהיה חקיין, תהיה עצמך! תחדש ותגוון".

נוסף על היותו חזן, אשל לימד, חינך והכשיר דור שלם של חזנים. בין תלמידיו גם החזנים: יצחק מאיר הלפגוט ויעקב מוצן.

מגיל 16 עשה יעקב מוצן את דרכו המוזיקלית, צמוד לאשל. בכל שבוע, היה יוצא למסע של 3 שעות באוטובוס לחזן אשל, מבני-ברק למושב חמ"ד ובחזרה. יעקב זכה להיות אחד מתלמידיו המובהקים. אצלו למד נוסח, ביצוע, הבנה, דיקציה ופירוש המילות.

היצירה "אתה חוננתנו" היא רבת משקל. תפילה זו הולחנה ע"י חזנים רבים, ביניהם: פנחס (פיני) מינקובסקי, ניסי בעלזער, ברוך שור, ובדור האחרון ע"י: ישראל אלתר, שלום כ"ץ, משה שטרן, אלי יפה, והמפורסמת שבהן – של יצחק אשל. כולם הלכו בעקבות חזני הדור הישן, והפכו גם הם את התפילה הזאת ליצירה מייצגת של 'נעימה וחזנות'. תפילה, שהיא 'כר פורה' למלחינים להסביר את הטקסט, שמבטא את ההבדלות, שהבדיל הקב"ה בעולם: בין קודש לחול; בין אור לחושך; בין ישראל לעמים; בין ימי המעשה ליום השבת. הבדלות, שהן בסיס איתן להבדל בין היהדות לדתות אחרות.
צמד המילים: "אבינו מלכנו" המשולב בתפילה, יש בו משום הכרה בהיותו של הקב"ה מלכנו, אך גם בקשה ותחינה. קריאה הפורצת מתוך הלב, ומוסיפה רובד נוסף לחזנים ולמלחינים בבואם להביע רגש, תפילה ותחינה.

כדי לא לפגום בסגנונו הייחודי של אשל – לדבריו, יעקב כמעט ולא מבצע מיצירותיו.
אבל את יצירת המופת שלו לתפילת "אתה חוננתנו", שהקליט בשנת 1960, בתקליט Tikva T-058, מבצע יעקב באהבה כבר 50 שנה. ביצירה זו, אנו מוצאים את המהלכים התחינתיים, המוזיקליים והחזניים, הכל כך אופייניים לאשל.

בקונצרט לכבודם של החזנים: גנטשוף, רפפורט ואשל, שקיימנו בשנת 1997, ביצע מוצן את "אתה חוננתנו" לראשונה, בהרכב סימפוני, בהיכל התרבות ת"א. ביצועו המשובח זכה למחיאות כפיים סוערות, ולחיבוק ולנשיקה מהחזן אשל, שישב בשורה הראשונה.

בקונצרט הגאלה "יצחק ויעקב" שקיימנו בהיכל, בשנת 2021, ביקשתי מיעקב לבצע את היצירות המשמעותיות עבורו, ב 50 שנות קריירה. "אתה חוננתנו" כל כך משמעותית עבורו, ועל כן בחרתי לפתוח בה את הקונצרט. מצפייה ביעקב ובהאזנה לביצועו המרתק והמרגש, מבינים מיד, ללא כל ספק, מדוע היא משמעותית כל כך עבורו.

כשהיה יעקב הצעיר חזן-שני בגבעתיים, אשל כתב יצירה חדשה במיוחד בעבורו: "השכיבנו". יעקב בחר לאומרה שם על אף סגנונה המורכב והחדשני. לאחר התפילה ניגש אליו אחד הגבאים, שלא הסתיר את אכזבתו, ושאלו: "מה זה? מה זו היצירה הזו?!" יעקב הנהן בראשו כמבין על מה התרעומת, וענה לו: "אתה צודק!". אכזבתו של הגבאי ממש לא הרתיעה את יעקב, ושבועיים לאחר מכן הוא החליט לבצעה שוב. בסיום התפילה שוב ניגש אליו הגבאי: "או! הפעם זו הייתה יצירה נפלאה!!!" יעקב לא נשאר חייב: "זו הייתה בדיוק אותה היצירה, טוב שהאוזן שלך התרגלה".😉

יצחק אשל – יהי זכרו ברוך!
שבת שלום, חודש טוב וצפייה מהנה!

אופיר סובול – מנהל מוזיקלי ומנצח
והנהלת "יובל"

לחצו לשיתוף